Yamaç Paraşütü ( Paragliding )






Bangee Jumping, Dağcılık derken şimdi de Yamaç Paraşütü'nden bahsetmeye ne dersiniz? Eğer içiniz kıpır kıpır ise, böyle uçmak istiyorum diye geçiriyorsanız içinizden( bunu kaçınız ister bilmiyorum ama), yamaç paraşütü uçma isteğinize ve adrenalin salgılamanıza kısa süreli çözüm olabilir:)

Hafif hava aracı ismi verilen yamaç paraşütü, Türkiye'de 1980'li yıllarda yapılmaya başlanmıştır. Yamaçlarlardan koşarak uçmayı sağlayan bu spor zamanla yüksek dağların zirvelerinde de yapılmaya başlanmıştır. Özellikle dağcıların büyük ilgi gösterdiği yamaç paraşütü, kolay taşınabilmesi(hafifliği) sayesinde alınan eğitimlerle beraber keyifle yapılabilecek bir ekstrem sporudur. Tüm ekstrem sporlarında olduğu gibi yamaç paraşütü de hayati tehlikeleri olan bir spordur. Fakat eğitimlere eksiksiz katılındığı ve kurallara uyularak yapıldığı taktirde tehlike de ortadan kalkmaktadır. Ülkemizde yamaç paraşütü pahalı bir spordur. Malzemeler yurtdışında üretildiği için istediğimiz fiyatta malzeme bulmak mümkün olmuyor.  Bunun için özellikle üniversitelerdeki spor kulüpleri, bir çok kurs ve dernekler eğitim almak için kolay malzeme bulmak için uygundur.

 







Uçuş sırasında paraşütte 2 adet fren bulunur. Biri solda diğeri ise sağda. Paraşüt ne tarafa yönlendirmek isteniyorsa ona göre frenlere basılıyor. Yani kendini rüzgara bırakmıyorsun tamamen:) Yamaç Paraşütü bölümleri ve faaliyet sırasında kullanılan malzemeler; kanat, harnes, ipler, kolonlar, rüzgar ölçer, uçuş tulumu ve botu, kask, variometre'den oluşmaktadır.

Türkiye yamaç paraşütü yapmak için elverişli yerlere sahiptir. Türkiye'de yamaç paraşütü yapılan bazı yerler; İzmir, Akşehir, Antalya-Kaş-Alanya, Bolu, Isparta, Erzincan, Eskişehir, Erzurum, Denizli, Fethiye-Ölüdeniz, istanbul-Ormanlı, Tekirdağ-Uçmakdere, Ankara-Gölbaşı, Adana-Kabasakal, Sivas-Yıldızeli, Amasya...


İlk kez yapacak olanlar için şunu söyleyebilirim; ilk önce yapsam mı yapmasam mı tereddütü içine girilir fakat kalkış yapıldığı o andan itibaren gökyüzünde uçmanın keyfi fena halde çıkıyor.

Sevgilerimle,

Yorumlar

Popüler Yayınlar