Kızım Olmadan Asla ( Not Without My Daughter )




Sizlere uzun zaman önce okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Aynı zamanda kitabın, yönetmenliğini Brian Gilbert'in yaptığı 1991 yapımı filmi de bulunmaktadır. Kitap mı film mi daha etkileyici diye bir karşılaştırma yapmam doğru olmaz fakat ben her zaman kitap derim çünkü kitap bitene kadar karakterleri gözümde canlandırıp, heyecanlı ve merak içinde her sayfasını bitirme arzusuyla okumak benim için apayrı bir zevk.



Kızım Olmadan Asla, Betty Mahmudi'nin gerçek hayatında yaşadıklarını kaleme aldığı bir eser. Amerikalı bir hemşire olan Betty Mahmudi ve doktor olan İranlı eşi Mudi Amerikada yaşamaktadırlar. Bir de küçük kızları Mehtap vardır. Humeyni rejimi geldikten sonra İrana dönmeyi içten içe çok isteyen Mudi, eşini ve kızını kısa bir tatil amacıyla İrana götürmeye ikna eder. Tahran'a vardıkları an Betty'nin başını kapatmasıyla, eşinin işten kovulduğunu söyleyip Tahran'a yerleşme kararı almasıyla hayat kendisine ve kızına zindan olmaya daha yeni başlamıştır. Kocasının tüm davranışları birdenbire değişir kendisine ve kızına karşı. Betty önce kocasında ilk kez dayak yer daha sonra ise kızının eğitimi ve giyimi de İran usüllerine göre olmaya başlar. Mudi'nin ailesi oldukça geniş ve çok tutucudur. Mudi'nin bu değişimi ve kararları ailesinin baskılarıyla başlamış  ve çekilmez hale gelmiştir.. İran kurallarına göre kızını yanına alma gibi bir şansı mümkün değildir. Bu yüzden tek kurtuluş yolu kaçak çıkış yapmaktır kızıyla. Betty'nin bu kararından sonra inanılmaz bir dram ve serüvenle devam ediyor kitap.

Kızım Olmadan Asla kitabı, beni hayatımda en çok etkileyen kitap açıkçası. Bunu çok net söyleyebilirim. Eğer okumadıysanız şiddetle tavsiye ediyorum. Tabii kitabın gerçek bir yaşam öyküsü olması da çok acı geliyor insana. Bir kadının sadece kadın olduğu için çektikleri, kaybettikleri, kazanmaya çalıştıkları, yaşam mücadelesine sadece bir örnek bu kitaptakiler. Günümüzde malesef hala yaşatılmakta kadın olmanın ağır bedelleri. 

Sevgiyle kalın...

Yorumlar

Popüler Yayınlar