Procida Adası ( Isola di Procida )

Sonunda İtalya serüvenimizin son durağına geldik. Dinlenme vakti :) 1 hafta kaldığımız bu güzel, tarihle iç içe olan adada sizleri çok sakin ama keyifli günler bekliyor emin olun.


Öncelikle Napoliden Procidaya her gün en az 3 sefer var Napoli limanından. Biletlerimizi 1 gün öncesinden aldık kişi başı 15 euro'ya. Tabi hızlı ve yavaş olmak üzere iki farklı bot var ve ücretleri de ona göre değişiklik gösteriyor. Hızlı olan ile 45 dakikada varıyorsunuz adaya. Limana ise yürüyerek ulaşmak mümkün şehir içinden. 


Procidaya varır varmaz hemen attık kendimizi kalacağımız eve. Ada sakinleri evlerinin bir odalı ve mutfaklı ayrı bir bölümünü turistlere kiralıyorlar ve son derece uygun fiyatlar. Procida Ada'sı çok turistik bir ada değil bu yüzden inanılmaz rahat oluyor burada geçireceğiniz vakitler. Herşey kendilerine özgü. Akşam olduğunda ada sakinleri bisikletlerine atlayıp sahile iniyorlar ve dondurmalarını alıp sahil boyu yürüyüş yapıp keyfini çıkarıyorlar adanın. Biz ilk günümüzde ev sahibimizin bisikletlerini alıp bir ada turu yapmaya karar verdik. Bu arada adadaki bisikletler genelde elektrikli nedeni ise ada sokaklarının bol yokuşlu olması. Sokaklar çok dar bu yüzden çok araba yok. Olsa bile kullanmak zor bu dar sokaklarda. Scooter ve elektrikli bisiklet kullanılıyor genellikle. Bir de ada içinde ufak ve jet gibi giden dolmuşlar mevcut :).  



Adada 2 büyük ve birkaç tane de ufak plajlar var. Açıkcası denize girmek için çok elverişli değil tüm plajları. Fakat ufak plajlar çok sakin oluyor tavsiye edilir. Ada'nın dikkatleri çeken bir güzelliği de evlerin rengarenk pastel tonlarda boyanmıştı olması. Ayrıca evler hep birbirine bitişik. Bunun nedeni ise zamanında güvenlik nedeniyle evlerin bitişik ve adanın bir bölümünün yüksek duvarlarla kurulmuş olması. En üst kısma çıktığınızda manzarasına hayran kalmamak elde değil.


Procidada her hafta cumartesi ve pazar günleri her türlü taşıt yasaklanmış. Sadece bisiklet sürülebiliyor ve bunun nedeni ise adaya gelen turistlerin rahatlıkla gezebilmeleri. Gayet güzel bir karar. 


Napolide limonçello'dan bahsetmiştim hatırlarsanız. Procidada da size Granite di Limone yi tanıtayım. Procidanın kendine özgü limonları var. Bu limonlar normal limonların iki katı büyüklüğünde. Ada'nın her yerinde sık sık görüyorsunuz zaten limon ağaçlarını. Ada halkının Procida limonundan ve buzdan yaptıkları dondurma benzeri bir karışımları var. Yazın o sıcağında nefis gidiyor :) limandaki kaferlerde bulabilirsiniz. 


Procidayı şurası, burası diye isim vererek değil de daha çok fotoğraflarla paylaşayım istiyorum sizlere. Ada'da çok eski ufak ama sanat şaheseri kiliseler var ve dar sokaklarında sık sık rastlayacağınız dini bibloları camekan içinde son derece titizlikle koruyorlar. 


Limanda yiyebileceğiniz en lezzetli tatlar balık ve pizza. Fiyatları da şehirlere göre daha uygun. Açıkçası Procida çok popüler ve turistik değil ama tamamiyle tarihi görmek ve kafa dinlemek için birebir. 


Bol seyahatli ve maceralı günler efendim :) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar