Floransa (Firenze) Notları

İtalya turumuza kaldığımız yerden devam edelim. Bu kez Rönesans topraklarındayız, Floransa (Firenze). Arno Nehrinin etrafında kurulu olan bu tarihi ve güzel şehirde müzeler ön planda yer alıyor gezi deyince. Herkül heykelinden, Michelangelo Tepesine ( Piazzale Michelangelo ), Ponte Vecchio'dan Duomo di Firenzeye kadar inanılmaz güzellikleriyle dolu bu şehri, her zaman dediğim gibi adım adım yürüyerek altını üstüne getirebilirsiniz :). 


Floransaya Nasıl gidilir? 

Daha öncesinde de belirttiğim gibi İtalya'nın demiryolu ağı oldukça geniş tıpkı Avrupa genelinde olduğu gibi. Eurostar veya Intercity hızlı trenleriyle İtalya içi ve Avrupa içinde ulaşım çok kolay ve konforlu. Türkiye'den ise bildiğim kadarıyla henüz direkt uçuş olmadığı için, Milano gibi diğer şehirlerden Pegasus, Türk Hava Yolları gibi havayolu şirketlerinden uçuşlar var. 

Gidilecek zaman olarak, aslında bizim gittiğimiz Temmuz ayını hiç önermem. Sebebi ise inanılmaz sıcak ve nemli olmasıydı. Tabii Floransa oldukça turistik bir şehir olduğundan, müzelere giriş için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalabiliyorsunuz. En ideal zaman bahar aylarında gitmek diye düşünüyorum. 


Peki Floransada neler yapabiliriz? 

Mesela her ne kadar hepsi olması mümkün olamasa da biz nerdeyse tüm önemli gezilesi yerleri 1.5 güne sığdırmış deli tayfası olarak kısaca özet geçeyim :) 

Favorimden başlayayım, Ponte Vecchio: Floransa tarihi için çok önem taşıyan bu mükemmel köprü görülmeye değer. Köprünün üstünde kurulu olan üst üste tarihi evler, ilginç bir görüntü oluşturuyor şehrin tam orta yerinde. Köprüden geçerken ünlü elmas dükkanları ve diğer dükkanlara uğramayı unutma! 


Duomo di Firenze; tam merkezde bulunan şehrin görkemli mimarisi. İçine girip gezmek için saatlerce sırada beklemeniz yüksek olasılık ama önündeki meydanda durup fotoğraf çektirmek de yeter diyebilirsiniz beklemeyi göze alamazsanız :) 


Uffizi Galerisi ( La Galleria Degli Uffizi ): Floransanın ünlü sanat galerisidir kendisi. Rönesans dönemi önemli eserlerin sergilendiği galeride, Venüs'ün doğuşu gibi ünlü eserler görülebilir.


Signoria Meydanı ( Piazza Della Signoria ): Bu ünlü meydan, Davud heykelinin replikasının, Vecchio Sarayının ve Neptün'ün Çeşmesinin de bulunduğu Floransanın en büyük 2. meydanı olarak anılıyor. 


Vecchio Sarayı ( Palazzo Vecchio ): Az önce belirttiğim üzere bu ünlü saray Signoria Meydanında yer alıyor ve 14. y.y' ın en önemli eserlerinden biri olarak sayılıyor. 


Piazza Della Repubblica: Benim en çok hoşuma giden meydan olarak andığım kesindir :). Tam ortasında rengarenk atlı karıncanın meydanı şenlendirdiği ve etrafında da birçok mağazanın bulunduğu ünlü meydanlardan biridir Piazza Della Repubblica. 


Mikelanjelo Tepesi ( Piazzale Michelangelo ): İste bu manzarasıyla ünlü tepeye çıkmak için yürümenizi tavsiye ediyorum. O yüzlerce basamağı çıkıp, yokuşlardan çıkıp, diliniz damağınız kuruyaka kadar susayıp sonra da zirvedeki büfeden içeceğinizi alıp, merdivenlere yayılıp manzaranın tadını çıkarmak sizin de hakkınız :) Siz otururken, arkanızda çalan müzisyeni dinleyip, Floransayı ayaklarınızın altına alıp, hayallere dalmaya hazır olun.


İste size kısaca Floransa. Tabii bu tarihi şehirde gezilecek o kadar çok yer var ki... Sokakları sanat kokan bu şehirde gün batımını seyretmeden de dönülmemesi gerek diye de ufak bir not düşeyim. Bundan sonraki yazımda bomba gibi Toscana notları ile geleceğimi de belirteyim. 

Seyahatiniz bol olsun! 





Yorumlar

Popüler Yayınlar