Strazburg ( Strasbourg ) Notları

Bu kez; Avrupa Başkenti ünvanına sahip, Fransa'nın kuzeydoğusunda yer alan Alsaz ( Alsace ) bölgesinin ve Bas-Rhin departmanının da ana kenti olan Strasbourg'dan notlar ve fotoğraflar paylaşayım istedim sizlerle. 



Strazburg'la ilgili ilk duyduğum şey yıllar yıllar önce üniversiteleriyle ilgiliydi. Yaklaşık %30 dan fazlası yabancı öğrencilerin oluşturduğu bir öğrenci kenti de diyebiliriz aslında. Gitmeden önce çok daha büyük ve karmaşıktır diye düşündüğüm şehir, beni oldukça şaşırttı. Öncelikle, mimarisinden tutun da yemek menüsüne kadar, hiç de öyle tipik Fransız şehri değil. Aslında bir kültür çeşitliliği var geçmişten kalan izlerden dolayı. Fransız kültürünün Alman kültürünün izleriyle karışıp sarmalandığı bir şehir Strasbourg. Neden mi? Nedeni yüzyıllarca Almanya ve Fransa arasında gidip gelen bir şehrin her el değiştirdiğinde, içine hapsettiği izler, şimdilerde karşımıza Almanca ve Fransızca sokak isimleri, Alman ve Fransız mimarisi, Fransız ve Alman yemek kültürü, Fransızca dil olarak sizleri çok çeşitli karşılıyor. 


Ben yine her zaman dediğim gibi, şehri yürüyerek gezmenin en iyisi olduğu söylüyorum ki Zaten çoğu yerde araba yasak aynı Bordeaux şehri gibi. 2 günde en fazla 3 günde her yeri yürüyerek görebileceğiniz bir kent burası. Tabii çoğu yerde olduğu gibi buranın da şarapları ve yine Alman kültürü izlerini taşıyan çeşitli biraları var tatmaya değer. Hadi Petite France'dan başlayalım tanımaya. Burası şehrin ilk yerleşim yerlerinden biri ve inanılmaz bir titizlik ile hala korunmakta. Taş ve ahşap evleri çiçeklerle bezenmiş taştan köprüleriyle şehrin bir bölümünü oluşturuyor. Tabii şehrin en turistik bölümü. O küçük sokaklarda dolaşırken bir köprüden karşıya geçeceğiz ama birden herkes durdu köprünün başında. Bir anda bir hareketlilik başladı. Gördük kü nehirde yapılan bot turlarından dolayı, o sırada bot köprüden geçebilsin diye yapılan sistem ağızları açık bıraktı. Köprü kaydırılıyor, bot geçiyor, sonra köprü tekrar yerine getiriliyor. Aynı şekilde suyun bir anda alçaldığı yerlerde asansör sistemi ile bot aşağı indiriliyor ve turuna devam ediyor...:) 




Şehirde diğer en turistik ve görülmeye değer olan Notre-Dame Katedrali ( Cathédrale Notre Dame de Srasbourg ) Katedralin inşası 200 yıldan fazla sürmüş ve 144 metre ile 18. yüzyılda dünyanın en yüksek yapısı imiş. 27-28 ağustos haftası her akşam, 1000 yıllık bu gösterişli katedral için lazer gösterileri ( Millenial Laser Show ) yapıldı ve o muhteşem gotik mimarisi gözler önüne serildi renk oynamaları ile. 




Strazburgda da Fransa'nın genelinde olan doğaya, çiçeklere önem verildiğini görüyoruz. Aslında en çok hoşuma giden de bu. O kadar iyi korunuyor ki her yer yeşil. III Ren ( Rhein ) üstünden geçen o tarihi taş köprülerden geçerken rengarenk çiçeklerin arasından yürümek ayrı keyif. Bakın size bir güzel şey daha söyleyeyim. Katedrale yakın bir parka gittik ve gördüğümüz şey taktire şayandı. Parkın içine, ahşaptan bir kitaplık yapılmış. İsteyen okuduğu ve paylaşmak istediği kitabını oraya götürüyor ve parka gelenler oradan okuyup tekrar yerine bırakıyor. 


Sizleri çok sıkmadan Strazburg'da nerelere gidebileceğini şöyle kısaca bir yazayım isterseniz;

Katedral Notre Dame 
Petite France ( Küçük Fransa ): Strazburg'un ilk yerleşim yerlerinden ve kendinizi ortaçağ döneminde hissettiren evleri, köprüleri, cafeleri ile görülmeye değer. 
Modern Sanatlar Müzesi: Yarım gününüzü alacak bir müze.
Alsaz Müzesi: Küçük bir müze olduğu için en fazla 1 saatinizi alır.
Batorama Kanal Turu: Kanal Turu yapan botlara verilen isim.
Avrupa Parlamentosu Binası
Rohan Sarayı ( Le Palais Rohan ) : Katedralin hemen arkasında içinde 3 müzeyi barındıran saray.
Orangerie Parkı


Strazburg'da yapabileceğiniz bir diğer alternatif ise şehri bisiklet ile gezmek. Ayrıca şehre yaklaşık 1 saat uzaklıktaki şarap kalelerini ziyaret edip, çeşit çeşit şarapları tadabilirsiniz. Bu arada Strazburg tren garı şehrin merkezinde. Yürüyerek istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Bir de ulaşımda tramvay var fakat çok kullanıldığını söyleyemem doğrusu. 



Benden şimdilik bu kadar. Seyahatiniz bol olsun :) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar