Dağcılık Malzemeleri / 2




Bir önceki bölümde faaliyet sırasında kullanılması gereken kıyafet çeşitlerinden ve seçimlerinden bahsetmiştim. Bu bölümde ise emniyet kemerleri, çadır, baton, ocak, kazma çeşitlerinden bahsedeceğim.

EMNİYET KEMERLERİ


Tırmanış sırasında özellikle inişlerde kullanılır. Vücuda iyi oturmalıdır. İpe ağırlık verildiğinde sizi rahatsız etmemeli ve sağlam olmalı. Emniyet kemer çeşitleri, tırmanış tipine göre farklılık gösterir.

Çok amaçlı kemerler: Yeni başlayanlar için en uygun kemerlerdir. Bel ve bacak kolonları ayarlanabilir ve destekli olması gerekir. Bacak kolonları takıp çıkartılabilirdir. Aynı zamanda iki yanında malzeme askısı vardır.

Alpin Tırmanışlarında: Ağırlık çok önemli olduğu için hafif olurlar. Su geçirmeyen malzemeden yapılırlar. Zor şartlarda kullanıldıkları için bacak kolonlar çıkarılabilir olurlar.

ÇADIR

Üçgen Çadır: Rüzgara fazla dayanıklı değilllerdir. İki çubuk ile kurulur. Çok kullanışlı değilllerdir.

Dome Çadır: İki tane bagajı ve girişi olabilir bu çadırların. Daha geniş ve kullanışlıdır.

Tünel Çadır: İki tane yarım direk üstüne kurulurlar.Tek kişi kalacaklar için idealdir.

Yüksek İrtifa Çadırları: Genelde geodestic dome ve kubbe çadırlar kullanılır. Çünkü özellikle dome çadırlar sağlamlığı ve zor şartlarda ayakta kalması nedeniyle daha çok tercih edilirler.

Kampçılık Çadırları: Dağcılıkta kullanılanlara göre daha hafif ve uygun fiyatlı çadırlar kullanılmalıdır.Çift girişli ve çift bagajlı olursa kullanımı açısında çok daha rahat olur.
BATON

Baton kullanımı dağcının yükünü oldukça hafifletir ve çoğu eklem rahatsızlıklarına engel olur. Atılan adımlar sırasında bacaklardaki yükü almaktadır.Dağcılıkta genelde uzunluğu ayarlanabilir teleskopik batonlar kullanılıyor. Özellikle kaygan zeminlerde veya kar yüksekliğinin fazla olduğu iniş çıkışlarda iz açmayı ve ilerlemeyi kolaylaştırıyor. 2 parçalı ve 3 parçalı batonlar vardır. Bunlar çantada taşımak için uygun olurlar ve hafiftirler.
OCAK VE OCAK YAKITI

Alkol kullanımı ve bulunması açısından kolaydır. Fakat uzun süreli faaliyetler için uygun olmaz. Yavaş yanar ve ağırdır.
Camping gaz kolay yanar ve kolay bulunur ama soğuk havada yanmadığı için kış faaliyetlerine uygun değildir.
Pompa benzinini yakarken aniden parlama riski fazladır. Çabuk yanar.
Kerosene için ayrıca ön ısıtma için yakıt gerekir. Kokusu vardır ve zor buharlaşmaktadır.

Ocakların faaliyet öncesinde mutlaka denenmesi gerekir. Çünkü sonradan yanmayabilir ya da abuk bozulabilir. Bu yüzden önceden bakılırsa sorun çıkmasını engellemiş olursunuz.

                                                    KAZMA ÇEŞİTLERİ

Klasik Kazmalar: Karlı ve buzlı faaliyetlerde ve çok fazla olmayan dik yamaçlarda kullanılıyor. Çok dik yamaçlarda ise ek olarak teknik kazma ile faaliyete gidilir. 

Teknik Kazmalar:  Klasik kazmalar göre daha kısa olurlar çünkü buzullarda kolay kullanılır.

Gövde Çeşitleri:
a)Düz gövdeli
b)Eğik gövdeli
Uç Çeşitler: 
a)Klasik uç
b)Eğik uç
c)Alaska uç
d)Boru tipi uç 


 Bol adrenalinli günler :) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar