Dağcılık Malzemeleri / 1 - Giyim



Merhabalar. Her zaman söylerim, dağcılık bir tutkudur ve çok riskli bir spor dalıdır. Her şeyden önce severek ve isteyerek yapılması gerektiğinin dışında teknik bilgiler ve uygulamada kullanılan malzemeler de oldukça önem taşıyor. Bu yazımda faaliyetler için kıyafet seçimlerinden elimden geldiğince bahsedeceğim sizlere.

1.GİYİM: 

Şiddetli rüzgar, yağmur ve en önemlisi soğuktan korunmak için vucut ısısını kontrol altında tutan giysiler kullanılmalıdır. Bunlar iki çeşittir. Dış ve İç giysiler.

Dış Giysiler

Gövde  : Mont ve salopet'ten oluşur. Yani üst ve alt giyim. Vücudu çok sıkmamalıdır.

Baş      : İsteğe göre bere ya da benim daha çok tercih ettiğim balaklava kullanılmalıdır. Kış soğuğu için uygundur. Gözlük için ise, göz çevresini kaplayan modeller seçilmelidir.

Eller     : İç ve dış eldiven olarak kullanılması daha iyi olur fakat gore-tex özellikli tek polar eldiven de uygun olur.

Ayaklar: Yün çorap kullanılmalıdır ve terlemeye karşı yedek de taşınmalıdır. Dağ malzemeleri satılan mağazalarda özel üretilen çoraplar diğerlerine göre daha sağlıklıdır. Ayakkabı ise deri veya plastik gore-tex su geçirmeyen özellikliği olan modeller tercih edilmelidir. Ayak numarasından 2 numara büyük alınmalıdır.Bunun nedeni ayakkabı ne kadar dar olursa ayak o kadar çabuk donar.

Tozluk    : Karda ayağa su girmesini engellemek için kullanılır. Genelde muşamba veya gore-tex den yapılır. Uzun boyut olanı tercih edilirse daha iyi korur.

İç Giysiler

İç giysiler vücut ısısını korumanın büyük bölümünü oluşturur. Sentetik, yünlü ya da pamuklu kumaştan olurlar. Kışın yünlüler tercih edilmelidir çünkü daha sıcak tutar. Sentetik kıyafetler de kışın tercih edilebilir.


Orta  Tabaka Giysiler

İç giyim olarak anlattığım ince yünlü ya da sentetik giysilerin üstüne giyilmelidir. Benim tercihim polar dediğimiz özellikle önü fermuarlı ceketlerdir. Çünkü olabildiğince hafif ve üst üste giyilmelidir faaliyetler sırasında. Kolayca ısı değişikliğine göre hareket edebilmek için. Lahana giyim de diyoruz buna:). Alt olarak ise kalın keten pantolonlar tercih edilebilir.

Üst Giysiler  

Rüzgarlık ya da yağmurluk giyilmelidir. Yaz yürüyüşlerinde de tercih edilmelidir. Teri dışarı atmaya ve ısıyı korumaya birebirdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar