Hamburg



Almanya'nın ikinci büyük şehri Hamburg'dayız bu kez. Elbe ve Alster ve Bille nehirlerinin arasında kurulu bu kanallar şehri Hamburgta 2 günümüzü geçireceğiz. Evet şehirde 2 binin üstünde kanal mevcut ve Avrupanın en büyük 2. Liman şehri ünvanına sahip kendisi. Bakalım neler yapılabilirmiş bu kuzey şehrinde.



Şimdi tabiki dünya savaşından başlayıp tarih anlatmayacağım fakat Hamburg ile ilgili bilmemiz gereken şeylerden biri yaklaşık 1200 yıllık tarihi birikimi var bu güzel şehrin. 2. Dünya Savaşında yerle bir edilen şehirde harabeye dönen binaları olabildiğince orijinali gibi restore edip, bir de yanlarına modern yapılar eklenince tarihi-modern karışımlı bir kent, nehrin kenarında kurulan devasa bir liman, her iki sokaktan birinde kanal ve yaşadıkları şehre saygı duyup onu tertemiz tutan insanlar...




Hamburg Ulasim:

Almanya'ya cok fazla sayida havayolu sirketi var Turkiye'den. Turk Hava Yollari, Pegasus, Lufthansa, Air France, Sun Express gibi bir cok havayolu sirketine bakabilirsiniz. 3 saat 15 dakika suruyor. Avrupada tren agi da gelismis oldugundan, Almanya'nin ve Avrupa'nin diger sehirlerinden de trenle Hamburg'a ulasim son derece kolay. Hatta Almanya biletleri diger ulkelere gore daha uygun oluyor diyebilirim.

Hamburg Gezilecek Yerler:

Oncelikle Hamburg'da one cikan en onemli seylerden biri modern mimarisi, digeri ise sehri venedik gibi birlestiren kopruleri. Hamburgda ogrendigim sey ise; Avrupanin en cok koprusu olan sehir Hamburg. Yani Venedik ve Amsterdam'dan cok daha fazla biliyor muydunuz? :)





Saint-Michel Kilisesi ( Eglise de Saint-Michel de Hambourg ):

Hamburg'da en en sevdigim yerden baslayalim gezmeye. St. Michel Kilisesi, Hamburg manzarasini izleyebileceginiz en iyi yer. En tepesinden sehri 360 derece izleyebiliyorsunuz. Hamburg'un sembollerinden biri olan St. Michel Kilisesinin ic mimarisi ise alisilmisin biraz disinda ve gorulmeye deger. Kiliseyi ziyaret ucretsiz, tepesine cikmak ise 4 euro. Ufak bir not; kilisenin tam karsisinda oturup cayinizi yudumlayip, enfes alman kek ve tartlarindan tadabileceginiz "Café am Michel" tavsiyemdir.







Hamburg Opera Binasi ( Elbphilharmonie ): 

Hamburg mimarisi eski ve yeni harmanliyor. Iste yeni modern konser binasi da bunun en meshur orneklerinden. Ihtisamli bina, gorur gormez goz kamastiriyor. 11 Ocak 2017 tarihinde resmi acilisi yapilan bu gorkemli binanin ic tarasimi da tuvaletler dahil unlu mimarlar tarafindan tasarlanmis. Bu arada tam orada bulundugumuz sirada yakaladigim bir kareyi sizlerle paylasiyorum burada. Yagmur yagiyor ve camlar temizleniyor profesyonel bir ekip tarafindan. :))





St. Pauli:

Hamburg'un en rahat, salas bolgesi burasi. Ayni zamanda sokak sanatinin da en yogun oldugu bolge. Bir bolumu ise, Amsterdam'daki kirmizi bolge gibi diyelim. Hamburg genel olarak zaten pahali bir sehir olmamakla beraber St. Pauli bolgesinde cok daha uygun fiyatlara yeme-icme ve hedilelik esya alimi faaliyetlerini gerceklestirebilirsiniz. :) Hamburg'da gece hayati denince de akla ilk gelen yer St. Pauli oluyor. Gece-Gunduz renkli bir bolge yani. Kisacasi St. Pauli, Hamburg'un "bohem" tarafi. St. Pauli'den Elbe Nehri kiyisina indiginizde ise sizi Hafen City'e kadar nehir kiyisi boyunca salas balikci cafeler karsilayacak. Cok uygun fiyata nefis bir balik-ekmek yiyebilirsiniz.





HafenCity:

Simdi yukarida demistim ki, Hamburg Limani Almanyanin en buyuk, Avrupa'nin ise 2. buyuk limanidir. Acikcasi deniz ile ic ice buyumemin etkisi var midir bilemiyorum ama Liman kentleri hep daha sicak, hep daha cekici gelir bana. Iste Hamburg Limani bunun yaninda cok da ihtisamli. Sehrin modern bolumu de diyebilirim buraya. Yeni yapilan modern binalar, devasa yuk gemileri, balikci cafeleri ile HafenCity Hamburg'un en guzel sembollerinden biri.





Alster Golu: 

Alster golu ve cevresi sehirde en dikkat ceken ve guzel vakit gericilen yerlerden biri. Spor yapmaktan tutun da, etrafindaki cafelerde bir seyler yudumlayip gol manzarasinin keyfini cikartmaya ya da bisiklet turu yapmaktan, piknik yapmaya kadar bir cok sekilde bu sehrin kalbindeki guzel golde vakit gecirebiliyorsunuz. Golde gezinti yapmak icin de tekne turu yapmak mumkun, hemen onunden kalkan teknelerle.





Jungfernstieg: 

Bu merkezi ve guzel semt, Alster Golu bulundugu yer. Gol Turu yapan botlarin kalkis noktasinda ve bir cok sik magazalarin bulundugu gormeye deger bir yer.

Uluslararasi Denizcilik Muzesi (Internationales Maritimes Museum Hamburg):

Denizcilikte cok omenli bir yerde olan Hamburg icin Denizcilik Muzesi'nin onemi de oldukca fazla diye dusunuyorum. 1934 yilinda yapimina baslanan ve Hafen City bolumunde yer alan muze binasi, sehrin onemli noktalarindan biri.





Planten un Blomen:

Hamburgun en guzel parki demememiz icin bir sebep yok. :) Hatta o kadar guzel ve buyuk ki, tum gununuzu burada gecirmek mumkun. Bizim sansimiza agustos ayinda sicim gibi yagan yagmurun ardindan cikan o sicacik gunesin keyfini cikardik.



Hamburger DOM: 

Iste burasi benim en sevdigim yer. Acikcasi Hamburg'a gelirken burayi bilmiyordum. Tesadufen ufak bir telefoncu dukkaninda calisan birinin bize siddetle tavsiyesi uzerine hic unutmayacagimiz bir gun gecirdik. Kuzeyin en buyuk lunaparki Hamburger Dom, St. Paulide Heiligengeistfeld'de yer aliyor. Kapisindan girer girmez baska bir dunyada buluyorsunuz kendinizi. Acikcasi Paris Disneyland sonrasi ikinci siraya yerlesti bu sahane yer. Yiyecek, icecekten tutun da akliniza gelmeyecek harika oyun alanlari ile, cesit cesit biralarla sicak sicak patates kizartmalarini yagmurun altinda goturup, ayni zamanda da ciglik cigliga adrenalinle unutulmayacak bir gun gecireceginize garanti verebilirim.





Hamburg'da Nerede Kalinir?

Hamburg tren garina da uzak olamayan Alsterring bolgesinde bir cok secenek mevcut. Bizim konakladigimiz Ibis Hotel Hamburg Altsterring 'i rahatlikla tavsiye edebilirim sizlere. Sehrin her yerine yuruyerek gidip gelebileceginiz bir bolgede ve fiyat konusunda da uygun. Onun disinda biraz daha hareketli, kalabalik bir yer olsun derseniz St. Pauli bolgesi diyebilirim.

Hamburg'da neler yemeli? 

Oncelikle Hamburg'un diger avrupa ulkeleri ile kiyaslamayacak kadar uygun fiyatlari oldugunu soyleyeyim. Fakat sehirde hem pahali olmayan, hem salas ve biraz hareketli bir yer olarak St. Pauli bolgesini soyleyecegim direkt sizlere. Bu bolge sehrin en rahat ve cok kulturlu karisiminin yasandigi bolge. Bu nedenle salas bir cafe'den tutun da balikcilara, turk kebapcilarindan yunan tavernalarina kadar ne ararsaniz var. Tabiki size soyleyecegim ilk sey balik + ekmek olacak. Ozellikle sahil kisminda cok guzel yerler var. Ama size simdi verecegim adres bence muhakkak gidilmesi gerekenlerden. "Taverna Hellas" ismi oldukca eski bir yunan lokantasi. Cok tatli bir yunan aile isletiyor burayi. Fiyatlari inanilmaz uygun, tertemiz ve en onemlisi de gulenyuzler var size yemeklerini sunan. Adresi hemen buraya ilistireyim isteyenlere; Davidstraße 29, 20359 Hamburg, Almanya. 


Madam Karinca sizlere he zamanki gibi bol seyahatli gunler diler. 

😉










Yorumlar

Popüler Yayınlar