Bir Güzel Şehir Lyon

Fransa'nın Rhône-Alpes bölgesinde yer alip, Rhône yonetiminin merkezi olan Lyon'dayiz bu kez. Lyon'u diger Fransa sehirlerinden ayiran bir cok ozelligi var tabiki mesela tarihe baktigimizda dunyada ipek ticaretinin merkezi Lyon'dur. Ayrica Gastronomi baskentidir. Dahasi Yazilim ve Bilisim teknolojileri alaninda da Fransada merkez konumundadir.



Lyon, Saône ve Rhône nehirlerinin birlestigi noktada yer aliyor ve her yil aralik ayinin ilk haftalarinda Isik Festivaline ev sahipligi yapiyor. Neden mi? 1643 yilinda Avrupa sehirlerinde korku sacan ve muthis bir hizla yayilan veba hastaliginin sehirlerine gelmemesi icin Virgin Mary'ye gece gunduz dua etmisler ve sonunda bu hastalik Lyon sehrine gelmeden aralik ayinin basinda bitmis. Bunun uzerine her yil ayni tarihte Lyonlular mumlarla sehri ve evlerini isil isil yapip, Mary'ye tesekkurlerinin bu sekilde iletmeye baslamislar. Simdilerde ise festivale cevrilen bu gunun anisina her sene bu tarihlerde sehire akin akin insanlar geliyor. Lyon Isik Festivalinin ( Fête des Lumières ) net bir tarihi olmamakla beraber her sene Aralik ayinin ilk haftalarinda gerceklestiriliyor. Mesela hemen soyleyeyim 2017 Fête des Lumière 7-10 Aralik tarihleri arasinda olacak.



Lyon'a ulasim; tren (tgv-sncf) ile Paris'e 2 saat uzaklikta. Marsilyadan ise yaklasik 1 saat uzaklikta. Ucak ile 3.30 saat suruyor. Thy, Pegasus, Air France, Alitalia, Lufthansa ve KLM gibi bir cok havayolu sirketinin ucusu var ve erken aldiginiz takdirde daha uygun fiyatlara bulunabiliyor bazen.

Saint Exupéry Havalimanindan Sehir Merkezine Ulasim (Aéroport Saint Exupéry); birden fazla secenek var. Rhône Express Tram ile sehir merkezine 25 dakikada gelinebiliyor ve yaklasik 10 euro civarinda. Bu web sayfasindan ulaşabilirsiniz bilgilere; www.rhonexpress.fr

Taksi de bir secenek tabiki fakat ortalama 60-70 euro. Yani tamamen butcenize gore karar sizin.

Bu arada Lyon'da toplu tasima ile her yere kolayca gidilebiliyor ama benim tavsiyem her zaman oldugu gibi yuruyerek veya bisiklet kiralayarak gezmek olacak. Her sehirde oldugu gibi Lyonda da sokaklarda bisiklet otomatlari bulunuyor kiralamak icin. istediginiz istasyondan kiralayip, herhangi baska bir istasyonda birakabiliyorsunuz. Sokaklar oldukca uygun bisiklet icin benden soylemesi.



Lyon sakin ve kendine ozgu bir sehir aslinda. Oyle sokaklarda akin akin turistlerin kaynadigi bir sehir demek yanlis olur. En cok turist goreceginiz bolge "Vieux Lyon" ( Eski Lyon )bolgesi. Genel olarak fiyatlara bakacak olursak da orta derecede diyeyim. Ortalama bir fransiz (Geleneksel Lyon Mutfagi) restaurantinda 1 kisilik yemek (icecek dahil) 30 euro civarinda. Onun disinda bir cok fastfood ya da cafelerde de 10-20 euro arasinda yenilebiliyor.

Lyon'da Gezip Gorulecek Yerler

Vieux Lyon ( Eski Lyon ): Yukarida da dedigim gibi en turistik bolgeden baslayayim diyorum. Bir kere Vieux Lyon da gezmek icin topuklu ( az, yuksek farketmez ) ayakkabilarinizi kenara atip, duzleri geciriniz ayaklariniza :) Cunku yollar Arnavut Kaldirimlariyla doseli efendim. Mumkunse her sokagini kesfetmeniz siddetle tavsiye edilir. Ozellikle bu bolgede ufacik, eski kasaba dukkanlarini aratmayan pastahaneler var. Sicak cikolata icmeden ve Lyon'nun meshur cikolatalarindan tatmadan da olmaz. Hediyelik, hatiralik esyalar almak isterseniz de Vieux Lyon da bulabilirsiniz.





Bu arada Lyonun eski geleneksek binalarina rastlayacaksiniz burada. Disariya acik apartman merdivenleriyle, magarayi andiran binalarin ici muhtesem. Acik buldugunuz kapidan giriverin iceri dolasin ki genelde yapilan bir sey bu :)



St. Jean Katedrali ve St. Paul Kilisesi ziyaret icin ucretsiz olmakla beraber inanilmak guzel. Sehrin sembolu tepede kurulu Notre Dame de Fourviere Katedraline de bu bolgeden fenikuler ile ya da bizim yaptigimiz gibi bol merdivenli yollardan yuruyerek cikabilirsiniz.





Bu arada ufak bir ayrinti vereyim size; Vieux Lyon bolgesinden, Notre Dame de Fourviere'e cikarken arada kalan sokaklarda ufak ufak bir cok vintage dukkanlari ve hemen orada ufak atolyeleri olan ve  tasarlanan canta, cuzdan vs gibi urunlerin satisi da yapilan deri dukkanlari bulunuyor benden soylemesi.

La Basilique Notre Dame de Fourvière: Yukarida belirttigim gibi aslinda Lyon'nun simgelerinden biri diyebiliriz. Sehrin tepesine kurulmus alametli bir yapi ve ayni zamanda tum sehri ayaklarinizin altinda seyredebileceginiz panoramik bir manzarasi var. Bol bol ziyaretci almasinin sebeplerinden biri de bu oluyor tabi.





Katedrale cikmak icin 2 seceneginiz var; ya Vieux Lyon'dan kalkan fenikulere bineceksiniz. Fenikuler 1 kisi tek gidis 1.80 euro. Eger gidis-donus alirsaniz 2.50 euro. ikinci secenek ise yuruyerek cikmak. Bunun icin cokca merdiven cikmaniz gerekiyor ve tabiki yoruluyor insan fakat cikarken bir suru enteresan sokak var ve es gecmemenizi tavsiye ederim. Ya da cikarken fenikuler, inerken yurumeyi de tercih edebilirsiniz tabiki (Inis yolunda antik tiyatroya da rastlayacaksiniz)  :)



Katedralin icinde minimum 6-7 ayri bolum var yani oldukca buyuk. Alt katinda da yine ayrica bir bolum var. 1872 - 1884 tarihleri arasinda insa edilen yapi, Virgin Mary'e adanmistir. Sebebi ise yazimin basinda anlattigim gibi tarihte yasanan veba salgininin sehirlerine bulasmadan bitmesini,  Virgin Mary'nin kendilerini korudugunu dusundukleri icin ona sukran duymalaridir. Katedraldeki duvarlarda bir cok eser rus sanatcilar tarafindan yapilan mozaik eserlerle kapli.

Giris ucretsiz.

Presqu'ile: Burasi sehirdeki iki nehir arasinda kalan bolge ayni zamanda sehrin en sik bolgesi diyebilirim. Sik magazalarin, restaurantlarin ve otellerin bulundugu yer. Ozellikle Gastronomi Basketi'ne geldik madem "Bouchon Lyonnais" mutfagindan tatmadan donmeyelim derseniz ki bence deyin, Presqu'ile bölgesi bunu için en ideal yerdir.

Lyon Ulusal Opera Binasi ( Opéra National de Lyon ): 1831 de insa edilen bina 1993 yilinda tekrar modernize edilerek restore edilmistir. Bina, Place de la Comédie'de yer aliyor. Aslinda sehrin en hareketli bolumunden biri diyebilirim. Kesinlikle gorulmeye deger.



Place des Terraux: Evet yine meydanlardayiz :) Bence bu meydan Lyon'nun en guzel meydani. Peki bu meydanda ne var da bu kadar guzel? Bir kere gorkemli Fontaine Bartholdi (Bertholdi Cesmesi) ve Modern Sanatlar Muzesi bu meydanda bulunuyor.

Place Bellecour: Fransa'nin en buyuk 3. meydani oluyor Place Bellecour. Tabiki Lyon'nun da en buyuk meydani. Burada St. Exupery ve Kucuk Prens Heykelleri var ve hemen hemen Fransa'nin tum sehirlerinde olan Donme Dolap var. Meydanin hemen arkasina dusen Rue de la Repuplique gibi alisveris yapabileceginiz yerler var. Etrafinda ise bir cok kafe, braseri mevcut.



Ne Yenir, Ne Icilir? Ben oncelikle sunu belirtmek istiyorum, Fransiz mutfagiyla ozellikle Lyon mutfagi ile ilgili oldukca olumsuz yazilar yazilmis fakat pek onyargili olmamak gerek. Evet dogru olan su ki Lyon mutfaginda sakatat bolca kullaniliyor ve oldukca da yagli. Fakat tarihten beri ailelerden cocuklara gecerek gunumuze kadar gelen Bouchon kulturu bir tek Lyon'a ozgu ve gunumuzde sayilari cok da fazla olmayan restaurantlarda yenilebiliyor sadece. Yazimin ilk bolumunde belirttigim gibi restaurantlarin vitrininde Bouchon yazisini gorduyseniz bilin ki Geleneksen Lyon Mutfagi vardir orada.




Bouchon Restaurantlari, Presqu'il ve Vieux Lyon bolgesinde bulunuyor. Diyorsaniz ki ben oyle karisik seyler yemeyeyim hic, balik seviyorsaniz size tavsiyem "Les Quenelles de Brochet" yemeniz. Turna baligi'ndan yapilan bu geleneksel Lyon yemegi baya lezzetli diyebilirim. Onun disinda tabiki cok leziz et yemekleri de alabilirsiniz.

Gelelim cikolatalara. Onlar bir efsane! Nasil desem, aslinda fransiz pastahane kulturu zaten basli basina efsane. Lyon'da dikkatinizi cekecek ilk seylerden biri de pastahane vitrinleri olacaktir eminim. Renk renk cikolatalar, cesit cesit tartlar... Iste o goreceginiz yesil,pembe, turuncu renkli cikolatalar "Coussin de Lyon". Beyaz renkli ise "Quenelle Truffee". Fiyatlari pahali fakat hepsinin icinde bulundugu ufak paketler var tadimlik ve yaklasik 10-15 euro civarinda. Bir de Lyon'a ozgu tum vitrinlerde yerini alan " Tarte aux Pralines" var. Disi pembe sekerlemeli. Hepsi birbirinden nefis.

Nerede Kalinir? Konaklamak icin bircok secenek var. Tren garinin bulundugu kisimdaki otel fiyatlari iki nehir arasindaki bolumdekilerden daha uygun. Presqu'il bolgesinde Merkur Beaux Art Otel'i her yere yuruyerek gidebileceginiz mesafede ve sehir manzarasi mukemmel tabi bu bolge fiyatlari daha yuksek. Onun disinda Ibis Styles Otel sehrin biraz disinda toplu tasima kullanilmasi gerekiyor fakat o da bir secenek.



Yazımı bitirmeden ufak notlar düşeyim buraya; 
-Lyon’un havasının biraz sert olduğunu unutmadan gitmenizde yarar var diye düşünüyorum. Ekim ayı itibari ile oldukça sert ve karlı. 

-Pazar günleri, Presqu’île bölgesindeki nehir kenarında, çok güzel bir pazar kuruluyor öğlene kadar. Taze taze köylerden gelen meyve, sebze ve bölgeye ait peynir ve şarküteri ürünleri uygun fiyatlarda satılıyor. 
-Lyon halkı gayet sevecen ve sıcakkanlı.
-Gelenekselleşmiş ama gerçekliğine Fransa’da yaşayan biri olarak katılmadığım, “Fransızların İngilizce konuşmadığı” söylemlerine takılmayın demek istiyorum. Hemen hemen gencinden yaşlısına herkes İngilizce biliyor ve konuşuyorlar. Tabiki istisnalar kaideyi bozmaz diyorum. 
-Tren garından şehir merkezine yürümek 15-20 dk sürüyor en fazla. Taksiye para vermeyelim derseniz aklınızda bulunsun. 



Hepinize bol seyahatler dilerim. :) 





Yorumlar

Popüler Yayınlar