Rafting







Heyecanı seven ve biraz cesaretli olanların ilgisini çekecek olan bir nehir sporudur Rafting. Aslında şimdiye kadar rafting konusunda çok deneyimli olmak isterdim ama değilim. Sayılı kez rafting yaptım ve eğer takım arkadaşlarınızla uyumlu olursanız çok eğlenceli bir spor olduğunu söyleyebilirim.

Herneyse, rafting bir takım sporudur. Takım çalışmalarını her ne kadar kabul etmesek de pek sevmeyiz. Liderlik ruhunu fazla benimseriz fakat iyi bir takım çalışmasının da çok iyi başarılar getireceğini düşünmeyiz. İşte diğer tüm takım sporlarında olduğu gibi rafting'te de raft dediğimiz bot'u devirmeden kürekleri senkronik şekilde çekerek nehirdeki engelleri aşmaya çalışmak tamamen takım arkadaşlarınla uyumuna bağlı. 6 ve 8 kişilik takımlarla yapılmakta. Çoğu spor gibi uzun eğitimler almak da gerekmiyor. Aktiviteyi yapmadan hemen önce her takımın rehberinin verdiği yaklaşık 40-45 dakikalık bilgilendirmeden sonra isteyen herkes yapabiliyor. Tabii tek şartı yüzme bilmek gerektiği. Gerekli tedbirler alınıyor can yeleği vb..gibi fakat özellikle yüksek dereceli bir nehirde yapılan rafting için çok iyi yüzme bilmek gerekmektedir.

Tüm bunların yanında rafting yapılan nehirler, zorluk derecelerine göre değişiyor. Nehir'de bulunan kayaların çokluğu ya da nehrin akış hızına göre toplam 6 dereceden oluşuyor. Üst satırlarda da dediğim gibi yüksek dereceli nehirlerde yapılan rafting için iyi yüzme bilmek gerekir. Gereken malzemeler de olduğu sürece tehlikesi neredeyse hiç denecek kadar azalmaktadır. Rafting için olmazsa olmaz malzemeler;
  • Kask
  • Can yeleği
  • Ayakkabı
  • Flip rop (bot'un devrilmesi durumunda düze çevirmek için kullanılan ip)
  • Rescue rop (kurtarma için kullanılan ip)
Rafting'in ülkemizde nerelerde yapıldığına gelirsek, Türkiye bu konuda oldukça elverişli. Benim en iyi bildiğim yerler Köprülü Kanyon(Antalya), Dim Çayı(Alanya), Manavgat ve Alara Çayı olmak üzere Çoruh Nehri, Zamantı Çayı, Göksu Çayı, Melen Çayı ve Dalaman Çayı, Yusufeli(Artvin),Fırtına Deresi(Rize), Altıparmak Çayı(Artvin), Tekkale (Artvin), Çamlıkaya-Tekhale, İspir(Bayburt),Çamlıkaya(İspir) de Türkiye'de bulunan rafting'e elverişli diğer yerlerdir.

Buralara özellikle yaz aylarında rehberler eşliğinde turlar düzenleniyor. Tabi yabancı turistler çoğunluğu oluştursa da yerli turistlerin de katılımı oluyor.

Sevgilerle...

Yorumlar

Popüler Yayınlar