Orienteering






İsmi İsveç'çeden gelen Orienteering, bir spor dalıdır.

Aslında "düşünce sporu" da denmekte orienteering'e. Neden mi? Çünkü asıl hedefe pusula ve harita yardımı ile ulaşılmaya çalışıyor ve harita okuma, pusuladan yön bulmaya çalışma ve bunlarla beraber süreyi en iyi şekilde kullanarak hızlı hareket etme başlı başına bir yetenektir.

Gelelim Orienteering'e. Orienteering, toplam 54 ülkede ulusal federasyonu bulunan açık havada yapılan bir spor dalı. Her ne kadar spor olarak kabul etmeyenler olsa da ben spor olarak kabul eden ve adlandıranlardanım. Peki bu spor nasıl yapılır ? Neler gereklidir ? 


 




Orienteering; pusula ve harita ile arazide kendi rotanızı belirleyip özel olarak hazırlanan bir topografya haritasından işaretlenmiş olan belli noktaları bularak varış noktasına en hızlı şekilde ulaşmaya çalışılan bir spordur. Az önce belirttiğim "belli noktalar" yani kontrol noktaları denilen yerler haritada çeşitli singelerle gösterilmektedir. Ayrıca renkli (turuncu-beyaz) bayraklarla da gösterilmektedir. Yarışta, belirlenen noktalar bayraklar ve bir zımbadan oluşuyor. Her bulduğunuz kontrol noktasını elinizdeki kartta bulup, kontrol noktasındaki zımba ile deliyorsunuz ve bir sonraki noktayı bulmak için devam ediyorsunuz.

Tabi herkese hitap etmeyen bir spor dalı olsa da kesinlikle hem beyin jimnastiği hem de vücut kondüsyonunun bir arada olduğu bir spor. Pratik olmak ve düşünmek burada başarılı olmanın anahtarı.

Sevgilerimle

Yorumlar

Popüler Yayınlar